Társasházak figyelmébe

previous arrow
next arrow
PlayPause
Shadow
Slider

A társasházaknak két közös csőrendszerük van:

  • – az ejtő vezeték vagy más néven strang – ez a függőleges cső ebbe csatlakoznak az emeleti lakások lefolyói ( WC és a mosogatócső többnyire külön-külön strangra csatlakozik)
  • – az alapvezeték – ez a vízszintesen fektetett cső – ebbe érkeznek a strangok ez köti össze a házat a kilépő aknával.

Ha ezek valamelyike eldugul akkor az a társasházra tartozik és a közös költségből rendezhető a számla! Ilyenkor érdemes szólni a közös képviselőt.

Lakáson kívüli dugulás

Hogyan ismerhető ez fel? A földszinten élők pikk-pakk felismerhetik a jelenséget, ha elárasztja őket a szennyvíz. Ekkor az alapvezeték dugul el és sajnos az emeleti lakások szennyvize a földszinten lakók lakásában landol.
Hasonló a jelenség ha az ejtő vezetékben keletkezik dugulás, ilyenkor is a szomszédos lakások szennyvize landol az adott lakásban úgy hogy az ott lakók nem használjál a lefolyókat. – WC- ben megemelkedik a vízszint, mosogatóban jelenik meg a szennyvíz használaton kívűl.

Lakáson belüli dugulás

Akkor beszélünk lakáson belüli dugulásról vagy úgy nevezett ágdugulásról ha csak az adott lakásban nem folyik le a lefolyó – mosogató, mosdó, kád, WC – ilyenkor a lakás tulajdonosát terheli a számla!